Bezglutenowa tarta orzechowa

Trochę zwlekałam z tym wpisem, ale dzięki pewnej uroczej mamie, Oli, zmotywowałam się do zrobienia ciasta kolejny raz i sfotografowania procesu przygotowywania. Tarta była idealna na dzisiejsze przywitanie babci! Jutro wielki dzień w naszej rodzinie i babcia przyleciała nas wesprzeć. Wszyscy zajadaliśmy się tym słodkim wypiekiem, na czele z Matyldą. Jej do takich pyszności nie trzeba namawiać.

Ważnymi przyborami kuchennymi przy robieniu tej tarty są młynek do mielenia kawy i blender ręczny. Obydwie mąki robiłam przy użyciu młynka. Oczywiście można kupić gotowe, ale ja preferuję raczej robienie na bieżąco. Tak samo z cynamonem i gałką muszkatołową. Masła orzechowe również można kupić w sklepie, ale zrobienie domowego jest na prawdę proste i mniej kosztowne, więc również robię sama.

Tarta jest sycąca ze względu na dużą ilość orzechów, olej kokosowy, daktyle, więc jeden większy kawałek jak dla mnie wystarcza. Ale są w naszej rodzinie amatorzy, potrafiący zjeść więcej za jednym razem. Spróbujcie sami!

ciasto1ciasto3ciasto6ciasto 11ciasto10 ciasto2

Składniki

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 12 daktyli bez pestek
  • 2 szklanki orzechów pecan
  • 1 szklanka domowego masła z nerkowca
  • 4 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wysmarować okrągłą formę do tarty olejem kokosowym.
  2. Jeżeli nie posiadacie gotowych mąk, zmielcie surową kaszę gryczaną i migdały w młynku do mielenia (ja tak właśnie zrobiłam).
  3. Dodajcie do miski mąkę migdałową, mąkę gryczaną, 6 daktyli, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki syropu klonowego oraz olej kokosowy. Zmiksujcie blenderem na w miarę gładką masę.
  4. Przygotowaną masą wyłóżcie formę do tarty.
  5. Włóżcie do piekarnika na 10 min, tak aby brzegi ładnie zbrązowiały.
  6. W międzyczasie blenderem zmiksujcie 1 1/2 szklanki orzechów pecan na w miarę gładką masę, a następnie połączcie z masłem z nerkowca, odrobiną wody oraz 1 łyżką syropu klonowego.
  7. Wyjmijcie spód z piekarnika i po ostygnięciu nałóżcie na niego przygotowaną masę orzechową.
  8. Następnie pozostałe orzechy pecan wymieszajcie z odrobiną oleju, 1/2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczką goździków i 1 łyżeczką gałki muszkatołowej.
  9. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę piekarnika i połóżcie na niej wcześniej przygotowane orzechy.
  10. Pieczcie orzechy w piekarniku w temperaturze 170 stopni dosłownie chwilę, tak aby zbrązowiały.
  11. Udekorujcie tartę tak przygotowanymi orzechami.

 

Veganama Opublikowane przez: