Bananowo-orzechowe ciasto Arka

Mój mały wielki sukces! Mąż przygotowuje wegańskie potrawy! Oto jeden z jego popisowych przepisów. Szybki, pożywny i przede wszystkim Matylda go uwielbia, a ona należy do tych wybrednych. Ciasto dobre dla małych rączek, nie rozpada się, jest miękkie i można je spokojnie zabrać na spacer jako przekąska. Dzięki bananom i orzechom stanowi zdrowszą alternatywę dla różnego rodzaju kupnych drożdżówek i ciastek. Jest to też doskonały pomysł na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów, z którymi czasami nie wiadomo co zrobić.

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości, dojrzałe banany
  • 180 g bezglutenowej mąki
  • 125 ml oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich i pecan drobno posiekanych
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli morskiej

 

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  • Wysmarować formę do keksa olejem kokosowym
  • W misce rozetrzeć z cukrem pokrojone banany. Można zrobić to widelcem albo blenderem. W przypadku dojrzałych bananów, jak te na zdjęciu, blender nie jest potrzebny.
  • Dodać olej kokosowy i wymieszać.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę, wanilię w proszku, kardamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodać suche składniki do miski z bananami i dobrze wymieszać.
  • Dodać posiekane drobno orzechy i wymieszać (jeżeli nie robicie ciasta dla dzieci, orzechów nie trzeba siekać tak drobno).
  • Przełożyć masę do keksówki.
  • Piec ok. 30 min (sprawdzić patyczkiem suchość)
  • Zostawić w formie do ostudzenia mniej więcej 20 min (najlepiej smakuje lekko ciepłe)

 

banan7banan2banan6banan5banan8bananbanan1banan9

Veganama Opublikowane przez:
  • Marek

    Wygląda apetycznie – spróbujemy to upiec
    M.