3 wegańskie desery trzyskładnikowe

Słodycze jem rzadko. Szczególnie te kupne. Ale od czasu do czasu mnie nachodzi lub dziewczyny domagają się słodkości. Zdecydowanie bardziej wolę zrobić je sama, nie tylko dlatego, że wiem jakie dokładnie są w nich składniki, ale również dlatego, że to dla mnie duża przyjemność. Kiedy zaczynałam eksperymentować z wegańskimi słodyczami, decydowałam się na bardziej skomplikowane przepisy. Torty, ciasta wieloskładnikowe. Nadal je lubię, ale ze względu na ograniczoną ilość czasu jaką ostatnio posiadam, stawiam na łatwiejsze rozwiązania. Kiedy oglądałam jakąś szwedzką reklamę w oczekiwaniu na filmik na YT, natknęłam się na propozycję deseru z aquafaby. Ale to łatwe! Muszę spróbować i poczęstować gości, którzy mieli nas odwiedzić za kilka dni. Zrobiłam raz na próbę, później kolejny, dla gości, dla kolejnych gości i w ten sposób ten łatwy przepis został już z nami. Kolejne powstały spontanicznie i opierają się na ulubionych produktach naszych dziewczyn. Zapisujcie, próbujcie, smakujcie!

Mus czekoladowy z aquafaby

Składniki

  • Cała aquafaba (woda z cieciorki) z jednego opakowania ciecierzycy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka słodu (u nas syrop daktylowy)

Przygotowanie

  • Rozpuśćcie (dobre słowo do Scrabble!) czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajcie syrop w trakcie i wymieszajcie składniki. Odstawcie na chwilę do ostygnięcia.
  • Odcedźcie wodę z cieciorki i wklejcie do miski. Ubijajcie na sztywną pianę w mikserze przez kilka minut.
  • Wlejcie do miski z ubitą sztywną pianą z aquafaby czekoladę i dokładnie wymieszajcie.
  • Przełóżcie gotowy mus do miseczek/słoiczków i wstawcie do lodówki.
  • Mus jest gotowy po około 2 h w lodówce. Świetnie smakuje z dodatkami np. świeżymi owocami, jagodami goi, czipsami kokosowymi.

Babeczki z masłem orzechowym

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

  • Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej, a w trakcie dodajcie olej kokosowy. Wymieszajcie dobrze.
  • Ostudźcie chwilę i wlejcie odrobinę na dno papilotek ustawionych w foremkach do muffinów (możecie bez foremek, ale nie wyjdą tak kształtne).
  • Wstawcie formę do zamrażalnika na chwilę, aby czekolada zastygła (koło 2-3 minut)
  • Następnie wyjmijcie formę, nałóżcie po łyżeczce masła orzechowego i zalejcie resztą czekolady.
  • Wstawcie ponownie babeczki do zamrażalnika na około 20-25 minut.
  • Podawajcie tuż po wyjęciu z zamrażalnika.

Ciasteczka o smaku nutelli

Składniki

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 1/4 szklanki masła z orzechów laskowych (polecam wersję domową)

Przygotowanie

  • Rozgniećcie widelcem banany, dodajcie do nich płatki owsiane i masło z orzechów laskowych. Dobrze wymieszajcie.
  • Przygotujcie blachę do pieczenia i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ustawcie piekarnik na 170 stopni.
  • Uformujcie kuleczki z ciasta lub nakładajcie łyżeczką małe porcje na papier do pieczenia. Możecie delikatnie je przycisnąć do papieru palcami, żeby lepiej przylegały.
  • Pieczcie około 15 min, aż się zarumienią.

 

Veganama Opublikowane przez:
  • Malgorzata Lasota

    Dzięki za ten post. Zdjęcia bajeczne. <3 A babeczki z masłem orzechowym wyglądają bardzo smakowicie. Zastanawiam się, czy mogłabym zrobić takie w wersji mini i dawać moim chłopakom do śniadaniówki…

    • Bardzo mi miło <3 Wiesz co, te babeczki trzeba trzymać w lodówce/zamrażalce, bo pod wpływem ciepła się rozpływa się czekolada 😉 Ciasteczka o smaku nutelli lepiej by się sprawdziły do śniadaniówki 🙂

  • Olga Nurkowska

    Piękne zdjęcia, klimacik niezwykły! W prostocie siła 🙂

    • Bardzo dziękuje 🙂 W prostocie siła! Dokładnie, lepiej nie mogłam tego określić <3 Ciekawa jestem, który deser zasmakuje Ci najbardziej 🙂

  • ekstra! przede wszystkim, zakochałam się w zdjęciach, czyli… jak zawsze, haha! a pomysły super, tak proste w wykonaniu, że aż grzech nie spróbować, więc u mnie na pewno zagoszczą 🙂

    • Hehe och Dariuszka! Dziękuje 🙂 No właśnie super łatwe, podoba mi się taka kuchnia, dziewczynom smakuje, a ja mam czyste sumienie, z dawaniem im słodkości 🙂

  • OESU czy te babeczki to coś jak te Reese’s amerykańskie??? Matko jeśli tak, to przecież muszę pędzić je robić!!! 😀

  • Uwielbiam takie przepisy. Nie znoszę gdy muszę do jednego przepisu kupić miliard składników. Przepisy zapisuję i na pewno wypróbuję 🙂

  • Tola La

    o mamo, to jest jakiś kosmos 🙂

  • justti | www.hungryformore.pl

    Ale super pomysł na ten mus z aquafaby! Jako że mój piekarnik odmówił posłuszeństwa, a serwis to jakaś kpina, to zwracam uwagę na przepisy, gdzie go nie będę potrzebować. Wiesz, że ostatnio przez przypadek wylałam wodę z puszki z ciecierzycy? A to dlatego, że kilka minut wcześniej zrobiłam tak z kukurydzą i fasolą. Ale się zdenerwowałam 🙂 Następnym razem będę pamiętać i mus zrobię musowo! 🙂

    • Ja też często wylewałam 🙂 Ale odkąd poznałam smak musu i wegańskich macaroons, to już szanuję 😛