2 pomysły na pieczoną owsiankę

Nasze dziewczyny niemalże codziennie na śniadanie jedzą owsiankę/jaglankę. Lubią ją bardzo, a Arek urozmaica tego klasyka przeróżnymi dodatkami. Jesienią, aż się prosi, żeby zjeść pierwszy posiłek na ciepło. Dlatego też owsianka poszła do pieca. Na chwilę, a zapach unosi się w całym leśnym domku. Arek przygotowuje ją najczęściej na dwa sposoby z owocami. Podstawą jest 1 1/2 szklanki płatków owsianych i 3/4 szklanki mleka roślinnego.

Jagodzianka

Składniki

  • 2 małe dojrzałe banany lub jeden duży
  • 1/2 szkanki mrożonych jagód
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka chia
  • wiórki kokosowe do posypania
  • olej kokosowy (do wysmarowania formy)

Przygotowanie

  • W miseczce rozgniećcie banana, dodajcie płatki, mleko oraz pozostałe składniki i wymieszajcie.
  • Następnie wysmarujcie formę/formy do pieczenia odrobiną oleju kokosowego i przełóżcie do niej/nich owsiankę.
  • Posypcie owsiankę wiórkami kokosowymi.
  • Pieczcie w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Szarlotka

Składniki

  • 2 małe jabłka lub jedno duże
  • 1 1/2 szkanki płatków owsianych
  • 3/4 szkanki mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu i szczypta do posypania
  • 1 łyżeczka chia
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • syrop daktylowy/klonowy opcjonalnie

Przygotowanie

  • W miseczce rozgniećcie banana, obierzcie jabłka i zetrzyjcie na tarce (najlepiej na małych oczkach).
  • Dodajcie płatki, mleko oraz pozostałe składniki i wymieszajcie.
  • Następnie wysmarujcie formę/formy do pieczenia odrobiną oleju kokosowego i przełóżcie do niej/nich owsiankę.
  • Posypcie owsiankę szczyptą cynamonu
  • Pieczcie w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Veganama Opublikowane przez: