Nasze dziewczyny niemalże codziennie na śniadanie jedzą owsiankę/jaglankę. Lubią ją bardzo, a Arek urozmaica tego klasyka przeróżnymi dodatkami. Jesienią, aż się prosi, żeby zjeść pierwszy posiłek na ciepło. Dlatego też owsianka poszła do pieca. Na chwilę, a zapach unosi się w całym leśnym domku. Arek przygotowuje ją najczęściej na dwa sposoby z owocami. Podstawą jest 1 1/2 szklanki płatków owsianych i 3/4 szklanki mleka roślinnego.
Jagodzianka
Składniki
- 2 małe dojrzałe banany lub jeden duży
- 1/2 szkanki mrożonych jagód
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka chia
- wiórki kokosowe do posypania
- olej kokosowy (do wysmarowania formy)
Przygotowanie
- W miseczce rozgniećcie banana, dodajcie płatki, mleko oraz pozostałe składniki i wymieszajcie.
- Następnie wysmarujcie formę/formy do pieczenia odrobiną oleju kokosowego i przełóżcie do niej/nich owsiankę.
- Posypcie owsiankę wiórkami kokosowymi.
- Pieczcie w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.
Szarlotka
Składniki
- 2 małe jabłka lub jedno duże
- 1 1/2 szkanki płatków owsianych
- 3/4 szkanki mleka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu i szczypta do posypania
- 1 łyżeczka chia
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- syrop daktylowy/klonowy opcjonalnie
Przygotowanie
- W miseczce rozgniećcie banana, obierzcie jabłka i zetrzyjcie na tarce (najlepiej na małych oczkach).
- Dodajcie płatki, mleko oraz pozostałe składniki i wymieszajcie.
- Następnie wysmarujcie formę/formy do pieczenia odrobiną oleju kokosowego i przełóżcie do niej/nich owsiankę.
- Posypcie owsiankę szczyptą cynamonu
- Pieczcie w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.