2 pomysły na pieczoną owsiankę

Nasze dziewczyny niemalże codziennie na śniadanie jedzą owsiankę/jaglankę. Lubią ją bardzo, a Arek urozmaica tego klasyka przeróżnymi dodatkami. Jesienią, aż się prosi, żeby zjeść pierwszy posiłek na ciepło. Dlatego też owsianka poszła do pieca. Na chwilę, a zapach unosi się w całym leśnym domku. Arek przygotowuje ją najczęściej na dwa sposoby z owocami. Podstawą jest 1 1/2 szklanki płatków owsianych i 3/4 szklanki mleka roślinnego.

Jagodzianka

Składniki

  • 2 małe dojrzałe banany lub jeden duży
  • 1/2 szkanki mrożonych jagód
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka chia
  • wiórki kokosowe do posypania
  • olej kokosowy (do wysmarowania formy)

Przygotowanie

  • W miseczce rozgniećcie banana, dodajcie płatki, mleko oraz pozostałe składniki i wymieszajcie.
  • Następnie wysmarujcie formę/formy do pieczenia odrobiną oleju kokosowego i przełóżcie do niej/nich owsiankę.
  • Posypcie owsiankę wiórkami kokosowymi.
  • Pieczcie w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Szarlotka

Składniki

  • 2 małe jabłka lub jedno duże
  • 1 1/2 szkanki płatków owsianych
  • 3/4 szkanki mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu i szczypta do posypania
  • 1 łyżeczka chia
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • syrop daktylowy/klonowy opcjonalnie

Przygotowanie

  • W miseczce rozgniećcie banana, obierzcie jabłka i zetrzyjcie na tarce (najlepiej na małych oczkach).
  • Dodajcie płatki, mleko oraz pozostałe składniki i wymieszajcie.
  • Następnie wysmarujcie formę/formy do pieczenia odrobiną oleju kokosowego i przełóżcie do niej/nich owsiankę.
  • Posypcie owsiankę szczyptą cynamonu
  • Pieczcie w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Veganama Opublikowane przez:
  • piękne i z pewnością przepyszne! już wieki nie jadłam takiej pieczonej owsianki a szarlotkowa idealnie się sprawdzi w tą jesienną pogodę no chyba, że zabraknie mi lata i wakacji to wtedy będzie z jagodami 🙂
    mam pytanie odnośnie zdjęć, jakiego obiektywu używasz do kulinarnych i czy robisz je ze statywem? powiem szczerze, że np. jeśli chodzi o statyw to za grosz nie umiem się z nim polubić 🙁

    • Polecam serdecznie! Jabłkowa idealna na teraz 🙂

      Obiektyw, którego najczęściej używam to poczciwe 50 mm, mój pierwszy. Statywu brak 🙂 Jak nie muszęm to wolę obyć się bez niego 🙂

  • Wygląda niesamowicie apetycznie! 🙂 Pomysł na weekendowe śniadanie jak znalazł.
    Marta, a można do szarlotki jabłka przygotować wieczór wcześniej i je jakoś „przechować” w lodówce? W tygodniu takie śniadanie byłoby też super, ale tarcie jabłek na pewno jest nieco czasochłonne. A to zoszczędziłoby sporo roboty w porannym rozgardiaszu. Trevlig tisdag! 🙂

    • Avenlin Nilneva

      Wydaje mi się, że jak zetrzesz jabłka i skropisz je sokiem z cytryny wieczorem to do rana w lodówce przetrwają 😉

    • Wiadomo, każda minuta rano cenna, więc sposób z sokiem z cytryny powinien przejść. Jednak te dwa jabłka dość szybko się ogarnia, chyba, że jakieś większe ilości planujesz 😀 Tutaj wersja na dwa naczynka widoczne na zdjęciach 🙂

      • Uciekła mi odpowiedź do Ciebie. Owsianka już wypróbowana, także dziękuję za polecenie myku z cytryną, o której sobie też myślałam w przypadku porcji dla 4 osób dorosłych 🙂

        • Cudnie 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza. My robimy tę wersję bardzo często. Uwielbiam ten zapach unoszący się z piekarnika 🙂

  • Zgłodniałam!

  • Fajny pomysł z tymi miseczkami. Ja zawsze robię w jednej większej formie i rozdzielam po rodzince. Ale chyba poszukam podobnych do Twoich i będę zapiekać osobno 🙂
    U nas zapiekana zwykle jest w weekend, zwykle truskawkowa.

    Ściskam Owsiankożerców! :*

    • A to my tak też w jednej większej 🙂 Moje małe foremki oczywiście znalezione w lumpkach 😛

      Buziaki dla Was! Cieszę się, że zaglądacie 🙂

  • Raz robiłam, ale Twoje propozycje wydają się smaczniejsze po samych składnikach.

  • Ostatnie zdjęcie <3 <3 <3 <3 <3